Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

GONDOLATOK A FÖLD NAPJÁRÓL

GONDOLATOK A FÖLD NAPJÁRÓL

A Föld napja egy világméretű esemény, amelyre minden évben április 22-én kerül sor. A Föld környezeti sokszínűségét ünnepli, miközben rávilágít bolygónk védelmének fontosságára. Azáltal, hogy részt veszünk olyan tevékenységekben, mint a lomtalanítás és a fák ültetése, jobbá, egészségesebb hellyé tesszük világunkat.

A Föld napja egy világméretű esemény, amelyre minden évben április 22-én kerül sor. A Föld környezeti sokszínűségét ünnepli, miközben rávilágít bolygónk védelmének fontosságára. Azáltal, hogy részt veszünk olyan tevékenységekben, mint a lomtalanítás és a fák ültetése, jobbá, egészségesebb hellyé tesszük világunkat.Tudtad, hogy az első Föld napját 1970-ben ünnepelték? Az Amerikai Egyesült Államok wisconsini szenátora nemzeti demonstrációt szervezett, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelmi kérdésekre. 1990-re a Föld napját a világ több mint 140 országa ünnepelte.

Újrahasznosítható vagy újrahasználható?

Mielőtt kidobnánk valamit, gondoljuk át, hogy újrahasználható vagy újrahasznosítható-e. A vásárolt dolgok mennyiségének csökkentésével is korlátozhatjuk a pazarlást. A keletkező hulladék mennyiségét is korlátozhatjuk azáltal, ha csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van, bármennyire is csábító az akció. Részesítsük előnyben a kevesebb csomagolóanyagot tartalmazó termékeket. Kerüljük a műanyag zacskókat, és válasszuk helyette az újrafelhasználható, környezetbarát csomagolóanyagokat. A keletkezett hulladékot gyűjtsük szelektíven.

Ültessünk növényeket/fát.

A fák nemcsak lehűtik a környezetüket, hanem a levegőt is tisztítják és több oxigént bocsátanak ki, számos egyéb előny mellett. Évente nagyjából 15 milliárd fát vágnak ki a világon, ezért segítsük ellensúlyozni ezt a veszteséget egy saját fa ültetésével. A fák felszívják a szén-dioxidot, és oxigént bocsátanak ki, hogy az élőlények lélegezhessenek. Menedéket és élelmet is biztosítanak olyan állatoknak, mint a mókusok és baglyok. Attól függően, hogy hová ültetik a fákat, árnyékuk a melegebb hónapokban még csökkentheti is a légkondicionálás szükségességét.

Kapcsoljuk le a villanyt!

Valóban égnie kell a lámpának napközben is, amikor még süt a nap? Az elektromosság nem csak úgy „van”, azt a körülöttünk lévő dolgokból kell előállítani. Sokszor fosszilis tüzelőanyagokból (mint például szén, olaj vagy földgáz) származik, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz. De az áramot megújuló forrásokból is elő lehet állítani, mint például a szél, a víz, a nap és még az elefánttrágya is! Nem számít, honnan jön, takarékoskodjunk a világítással… csak akkor kapcsoljunk villanyt, ha tényleg szükség van rá!

Spóroljunk a vízzel!

Sokunknak úgy tűnhet, hogy mindenhol megtalálható a tiszta, iható víz, de sajnos korlátozott erőforrás. Valójában a Föld vízkészletének kevesebb, mint egy százalékát használhatja fel az ember. Sokat tehetünk azáltal, ha fogmosás közben elzárjuk a csapot vagy ha hosszú forró fürdő helyett egy gyors zuhanyt választunk.

Oktatás

Megtaníthatod gyermekeidnek és barátaiknak a környezetvédelem, az újrahasznosítás és a személyes felelősségvállalás fontosságát. Ha elsajátítják a számodra is fontos értékeket, nemcsak kisebb valószínűséggel fognak szemetelni, amikor felnőnek, hanem nagyobb valószínűséggel adják át ezt a viselkedést a következő generációnak.

Vásároljon okosan...

Szeretnéd egy új ruhával kényeztetni magad? Környezetbarát módon is megteheted! Ha mindenképpen új ruhát vásárolnál, részesítsd előnyben, az újrahasznosított anyagból készült termékeket. A már használt/újrafeldolgozott holmik megvásárlása előnyösebb a Föld számára, mert nem igényel új erőforrásokat. Bónusz: Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az online vásárlás valóban jobb lehet a környezet számára, mivel körülbelül 30%-kal kevesebb energiát igényel.

Biciklizz, rollerezz, görkorizz!

Keressen olyan közlekedési eszközt, amely segítenek csökkenteni a carbon lábnyomodat! Lendülj mozgásba! Minél kevesebb autó közlekedik az utakon, annál kevesebb szén-dioxid szennyezi a levegőt és járul hozzá a globális felmelegedéshez. A kerékpározás, rollerezés, görkorizás és a séta a legjobb, legegyszerűbb lehetőségek. Ha pedig nincs kerékpárod, vagy nem tudod, hogyan kell vele közlekedni, ülj telekocsiba vagy használd a tömegközlekedést!

Ezzel a néhány ötlettel csak a felszínt karcolgatjuk, számtalan jó program, képzés, kezdeményezés van, ahol mélyebben elmerülhetsz a témában.