Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Valentin, avagy a szerelmesek napja

Valentin, avagy a szerelmesek napja

Közeledik február 14., amit régóta a szerelmesek napjaként tartunk számon. De vajon honnan származik ez az ünnep, és miért éppen ezen a napon örülünk a szerelemnek? Sokakat meglephet a tény, hogy a Valentin-nap nem egy újkori hóbort: már az ókorban is jeles napnak számított, egészen pontosan Romulushoz és Remushoz köthető.

A pogány és a keresztény ünnep

Az ókori vonatkozás eredetileg egy nappal későbbi, február 14. így a Lupercalia ünnepe előtti nap. Ezen az ünnepen a rómaiak Lupercus és Faunus istenek, valamint Romulus és Remus előtt tisztelegtek, az események középpontjában pedig a Lupercal nevű barlang állt, ahol az a bizonyos farkas Romulust és Remust szoptatta a monda szerint.

A keresztény szokás Szent Bálinthoz püspökhöz kapcsolódik, aki később a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Szent Bálintot II. Claudius császár kivégeztette, de előbb még a hite erejével visszaadta a látását egyik börtönőre vak leányának. A lánynak búcsúüzenetet írt, melyet így írt alá: „A Te Bálintod.”

Így ünnepeljük mi a szerelmet

Akárhogy is történt, a Valentin-nap, vagy nálunk Bálint-nap világszerte a szerelem napja lett, amit rengeteg országban ünnepelnek, így Magyarországon is. A szerelmesek ilyenkor megajándékozzák egymást, eltöltenek együtt egy kellemes napot vagy estét – ez az az alkalom, amikor csak egymásra figyelnek, az egymás iránti érzéseiket helyezik a középpontba.

De milyen ajándékkal készüljek?

Persze nem az ajándék maga a lényeg, hanem a szándék, ennek ellenére azért mindenki igyekszik olyan meglepetést választani, aminek a másik fél valóban örül. A Valentin-nap esetében azonban inkább csak jelképes ajándékot szokás adni: szívecskés, kedves mintájú párnát, bögrét, hölgyeknek virágot, esetleg egy finom desszertet. Szinte bármi megállja a helyét, amire ránézve rögtön egy szerelmes üzenetet látsz – és persze amiről tudod, hogy a párod örülne neki. Egy alkalomhoz illő kötény is lehet szuper ajándék, ha ő például a sütés szerelmese! A fundekor.hu oldalon megtalálhatod a párod számára a tökéletes ajándékot a szerelmesek napjára!